Nov 10, 2009

the little things...

i got crush with this song...

The Little Things lyrics
Songwriters: Caillat, Colby; Reeves, Jason;The little things you do to me

Are taking me over, I wanna show ya
Everything inside of me
Oh, like a nervous heart that is crazy beating

My feet are stuck here against the pavement
I wanna break free, I wanna make it
Closer to your eyes, get your attention
Before you pass me by

Back up, back up, take another chance
Don?t you mess up, mess up, I don?t wanna lose you
Wake up, wake up, this ain't just a thing that you
Give up, give up, don?t you say that I?d be
Better off, better off, sleeping by myself and wondering
If I'm better off, better off without you boy

And every time, you notice me
By holding me closely and saying sweet things
I don't believe that it could be
You speaking your mind and saying the real thing

My feet have broke free and I am leaving
I'm not gonna stand here, feeling lonely
But I don't regret it and I don't think
It was just a waste of time

Back up, back up, take another chance
Don?t you mess up, mess up, I don?t wanna lose you
Wake up, wake up, this ain't just a thing that you
Give up, give up, don?t you say that I?d be
Better off, better off, sleeping by myself and wondering
If I'm better off, better off without you boy

Don't just leave me hanging on
Don't just leave me hanging on

The little things, you do to me
Are taking me over, I wanna show ya
Everything inside of me
Oh, like a nervous heart that is crazy beating

My feet are stuck here against the pavement
I wanna break free, I wanna make it
Closer to your eyes, get your attention
Before you pass me by

Don't just leave me hanging on

Back up, back up, take another chance
Don?t you mess up, mess up, I don?t wanna lose you
Wake up, wake up, this ain't just a thing that you
Give up, give up, don?t you say that I?d be
Better off, better off, sleeping by myself and wondering
If I'm better off, better off without you boy

Don't just leave me hanging on
Don't just leave me hanging on
(The little things, all of the things you do to me)
Don't just leave me hanging on
(Drivin' me crazy crazy, yeah yeah, drivin' me crazy)
Don't just leave me hanging on
(The little things, all of the things you do to me)

for most girl with strong gut and courage...just a little things will do... but for me n my fren mas... it being complicated more than we thought...huhu

Jul 22, 2009

sedikit humor tuk kite semua...

ciplak dari email...

Pesta Pulut Kuning n Durian Fest...

lagi makan2!!!

lab 409 sangat murah rezeki... jumaat lepas Kak Fiza bawa pulut kuning...melantak sakan kami...pendek kata meja lab kami ade je terhidang makanan...dan minggu ni FSG buat durian fest...ape lagi kami kan...lagi takleh lepaskan...bagi kami lab 409...makanan tu adelah reward...lagi2 bila lepas buat lab...agak2 sape2 nak join...mehla datang lab 409...

pesta pulut kuning...

amie atau nuox menceduk kari ayam...

kerakusan kak kemar terserlah...

inilah tuan punyer pulut kuning dengan aksi peace...


Durian fest...


biji durian ni kami dah tanam depan fsg... 10 thn lg datanglah kutip buah...


edisi penyerahan plat2 durian pada pemenang teka berapa ulas durian dalam sebiji buah durian...

amie yang sangat gembira dapat makan durian...eh eh En Mad pun gembira sekali...


dan akhir sekali aku dan serawa sama biji durian...


Jul 8, 2009

khas buat kaum hawa...

Pernikahan atau perkahwinan membuka tabir rahsia?

Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad saw.

Tidaklah setaqwa Ibrahim. Pun tidak setabah Ayyub
Atau pun segagah Musa ... apalagi setampan Yusuf.

Justeru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang punya cita-cita
membangunkan keturunan yang soleh..
Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama

Suami menjadi pelindung kamu penghuninya.

Suami adalah nahkoda kapal kamu pengemudinya.

Suami bagaikan pelakon yang nakal kamu adalah penonton kenakalannya.

Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya.

Seketika suami menjadi bisa kamulah penawar ubatnya.

Seandainya suami bengis lagi lancang sabarlah memperingatkannya.

Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan
taqwa. Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah s.w.t. kerana
memiliki suami yang tak segagah mana.

Justeru kamu akan tersentak dari alpa.

Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna dalam menjaga. Pun
bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara . Cuma wanita akhir
zaman yang berusaha menjadi solehah... amin!

Justeru itu wahai para suami dan isteri,

Jangan menuntut terlalu tinggi seandainya diri sendiri jelas tidak
berupaya. Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah andai diri tidak
semuliaRasulullah? Mengapa mengharapkan suami setampan Yusof
seandainya kasih tak setulus Zulaikha? Tidak perlu mencari isteri
secantik Balqis andai diri tidak sehebat Sulaiman DAN Tidak perlu
mencari suami seteguh Ibrahim andai diri tidak sekuat Hajar dan Sarah.

(ciplak dari email)

khas buat kaum adam...


Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia?

Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah, tidaklah setaqwa Aisyah, pun tidaklah setabah Fatimah. Justeru isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita- cita menjadi solehah....

Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama.

Isteri menjadi tanah, kamu langit penaungnya.

Isteri ladang tanaman, kamu pemagarnya.

Isteri kiasan ternakan, kamu gembalanya.

Isteri adalah murid, kamu mursyidnya.

Isteri bagaikan anak kecil, kamu tempat bermanjanya.

Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya.

Seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya.

Seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya.

Pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita, perlunya iman dan taqwa. Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah s.w.t. kerana memiliki isteri yang tak sehebat mana. Justeru kamu akan tersentak dari alpa. Kamu bukanlah Rasulullah s.a.w. Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah. Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh... amin..! Untuk isteri.... renungkanlah. ....

Jul 1, 2009

caiyoooo!!!!

lama aku tak post ape2...

konon2 blog aku ni under construction la...

bz sbb keja masa skrg ni...

kalu ade masa terluang yg banyak aku akn post...

ape2 pun caiyo!!!! berusaha selalu yer semua....

semoga kite sama2 berjaya...

aminnn ya Rabb...

Jun 3, 2009

Prioriti...

Aku nak berkongsi sedikit berkenaan dengan prioriti... kita selalu terleka dengan ape yang disusun mengikut kepentingan dalam hidup kita... ini adalah kerana kita selalu terikat dengan impian kita sehingga kita meletakkan impian kita itu yang pertama melebihi segalanya... memang dalam hidup kite untuk berjaya kita harus ada impian. tapi kite kena pikir juga siapa yang akan merealisasikan impian kita tu kalau bukan Dia kan. so kite berikan prioriti kita pada Dia dulu dan diikuti impian kita yer... di bawah adelah ciplak dari blog http://hafizfirdaus.com/content/view/188/78/. ape2 pun dalam islam sendiri pun ader prioritinyer... ini adalah merujuk kepada pesanan Luqman kepada anaknya...

Prioriti Pertama: (Allah berfirman, maksudnya): Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, semasa ia memberi nasihat kepadanya: “Wahai anak kesayanganku, janganlah engkau mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar”. [Surah Luqman, ayat 13] Berdasarkan ayat di atas, dapat diketahui bahawa prioriti yang pertama ialah tauhid. Ia merangkumi maksud kalimah “La ilaha illallah” dan perkara-perkara yang membatalkan kalimah tersebut.

Prioriti Kedua: (Allah berfirman, maksudnya): “Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya…” [Surah Luqman, ayat 14] Berdasarkan susulan ayat, dapat diketahui bahawa prioriti kedua dalam agama ialah berbuat baik kepada ibubapa. Ia bukan sekadar jangan menderhaka, tetapi hendaklah menjaga hubungan dan berbakti sepenuhnya kepada mereka.

Prioriti Ketiga: (Allah berfirman, maksudnya): “Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang…” [Surah Luqman, ayat 17] Setelah tauhid dan ibubapa, prioriti ketiga ialah mendirikan sembahyang. Secara lebih luas, ia adalah hukum-hukum fiqh dan amal ibadah seperti wudhu’, sembahyang, puasa dan sebagainya.

Prioriti Keempat: (Allah berfirman, maksudnya): “Dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu.” [Surah Luqman, ayat 17] Prioriti seterusnya ialah melakukan kerja sukarelawan untuk menyuruh yang baik dan melarang yang buruk.

Prioriti Kelima: (Allah berfirman, maksudnya): “Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong; sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri”. [Surah Luqman, ayat 17] Prioriti kelima menyentuh persoalan akhlak, iaitu akhlak mulia yang sentiasa merendah diri sesama manusia, bukan sombong atau apa-apa akhlak lain yang buruk.

untuk kita bersama...moga kita sentiasa dalam pandangannya...aminnn...


May 30, 2009

menjawab tag dari Sara...

waa.. aku dapat award dari Sara...wakaka



Nyatakan 5 fakta menarik tentang si pemberi award ini : CINTA-MAI
1) Datang dengan pakej bila berborak ngn dia...iaitu aksi dan kata2nya datang seiring...hehe
2) Suka bancuh milo dengan air sejuk dari peti ais.
3) Sangat setia kepada Sham.
4) Suka berfikir. kadang2 geli hati tgk dia fikir satu2 benda. bersungguh.
5) Nampak sngat dia adalah anak sulung.

Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta ataupun hobi diri sendiri

1)Suke merehatkan mata.
2)Sekarang dah rajin berjogging.
3)Kena kenal dulu baru leh borak pnjang2. sbb mula2 i ni mmg pemalu.
4)Suka lihat keindahan ciptaan Allah terutama awan n bintang kat langit.
5)teruja dengan buku2 motivasi.
6)suke cite jepun sbb citenye byk motivasi n my parent selalu geleng pale.
7)suka mengkaji.
8)susah nak buat keputusan. penin la nak pilih mana the best.
9)agak memilih. tak seme benda masuk wavelength kite kan.
10)sangat simple orangnyer... spt kata mak aku "tengok kak ila tu. simple je."

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka:
semua orang yang view yer...adik2 aku, kazen2 n kwn2 semua



May 12, 2009

4 perkara

petikan dari buku roomate aku... La Tahzan... karangan Aa'id Abdullah al-Qarnee

4 perkara yang membuatkan badan sakit:
  1. banyak bicaraàmembuat kemampuan otak menurun, cepat tumbuhkan uban.
  2. banyak tiduràwajah pucat, hati menjadi buta, mengeringkan mata, malas bekerja,cenderung berperilaku kasar,mendatangkan penyakit2 yang tiada ubat.
  3. banyak makan
  4. banyak membuat hubungan badanàbadan lemah, kekuatan menurun, menurunkan kesegaran tubuh, membuat otot mengendur.

4 perkara merosakkan tubuh:

  1. cemas
  2. sedih berpanjangan
  3. lapar
  4. kurang tidur malam

4 perkara memberikan kesenangan dalam hati:

  1. melihat yang hijau2
  2. melihat air yang mengalir
  3. melihat kekasih
  4. melihat buah-buahan

4 perkara membuat pandangan gelap

  1. berjalan tanpa kasut
  2. pagi dan petang dengan wajah muram penuh dengan kemusuhan
  3. banyak menangis
  4. banyak menatap gais yang kecil2

4 perkara badan jadi kuat

  1. memakai pakaian yang lembut
  2. mandi dgn air panas
  3. memakan makanan yg manis dan berlemak
  4. mencium wangian

4 perkara menghilangkan kesegaran wajah

  1. berbohong
  2. tidak tahu malu
  3. terlalu banyak bertanya yang tanpa dasar
  4. melakukan maksiat

4 perkara menyegarkan wajah

  1. menjaga harga diri
  2. menepati janji
  3. dermawan
  4. taqwa

4 perkara mendatangkan rezeki

  1. bangun malam untuk solat
  2. banyak beristighfar menjelang fajar
  3. membiasakan memberi
  4. berzikir di ptg ari

4 perkara mencegah dtgnya rezeki:

  1. tidur di pagi hari
  2. jarang solat
  3. malas
  4. suka berkhianat

4 perkara membahayakan pemahaman otak:

  1. ketagihan makanan dan buah2 yg masam
  2. tidur terlentang
  3. resah
  4. gundah gulana

4 perkarayang menambah daya permahaman

  1. hati yg bersih
  2. tidak menyelangi makanan dengan minuman ke dalam tubuh dengan berlebihan
  3. mengatur menu makanan yang baik dan menambahkan makanan manis dan berlemak
  4. membuang semua endapan makanan yang memberatkan badan

Cinta dalam hati udah di campak di lombong seksyen 7 masa jogging aritu


Lirik Lagu Ungu - Cinta Dalam Hati

Mungkin ini memang jalan takdirku
Mengagumi tanpa di cintai
Tak mengapa bagiku asal kau pun bahagia
Dengan hidupmu, dengan hidupmu

Telah lama kupendam perasaan itu
Menunggu hatimu menyambut diriku
Tak mengapa bagiku cintaimu pun adalah
Bahagia untukku
Bahagia untukku

Ku ingin kau tahu
Diriku di sini menanti dirimu
Meski ku tunggu
Hingga ujung waktuku

Dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya
Dan izinkan aku memeluk dirimu kali ini saja
Tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya
Dan biarkan rasa ini
Bahagia untuk sekejap saja

tetiba aku tengok laptop aku ade lagu ni kat dekstop mesti kerja effa download lagu ni tapi aku tak kisah sbb aku harapkan dia download harapkan aku, tak berapa tau sgt lagu ape yang tgh top2 so aku try dengar dan memahami liriknya huhu cam kena ckit2 pula ngan aku so aku tujukan lagu ni pada sapa2 rasa dialah orangnya dan kuucapkan selamat tnggal untuk org itu kalu itu yang akan membahagiakan diri masing2 segala ketentuanNya pasti terbaik untukku

end of the episode.

p/s to all my pren: don't ever ask about it again...

May 9, 2009

jumaat...

salam semua...

Lama tak tulis blog...idea cam takmo datang...huhu

Cumenyer nak bercerita sikit tentang hari jumaat hari meronggeng...

Perkara biasa kalau hari jumaat mesti kami dak2 lab akan memikirkan destinasi budget yang akan dituju... kalau sebelum ni kompleks PKNS dan JUSCO yang selalu menjadi sasaran...itu kalu bukan masa budget sifar la... tapi kini akibat masing2 duk penin ngn projek yang tak siap2 nih...kurang sikitla langkah kami ke sana.

Bagi tidak menghampakan permintaan hati yang agak2 rasa nak release tension ni destinasi budget kali ini membawa kami ke seksyen 16 untuk perkena cendol. paling murah sbb singgit dua kupang harga cendol berbanding ABC yang dah cecah RM 2.50. ape tidaknya dengan cuaca yang agak panas sekarang ni...rasa cam berada di Banjaran Himalaya masa air cendol mengalir ke esophagus.

Sebenarnye semua hanyalah kebetulan je. kebetulan nak hantar Yo ke stesen bas sbb dia nak balik Kuantan, maka ambil la kesempatan singgah jap ke tempat cendol tu. mula2 muke sorang2 kalu korang tengok nampak berat je nak pegi. muka ala2 tak sedap mata memandang. muka berbelah bahagi. ader tu muka pandang ke kami yang duk memujuk ni tapi tangan maintain kat keyboard. biaserla masing2 banyak kerja. tapi aku n kak kema gagah juga pujuk. kah kah. pastu amik ko naik viva 6 orang. semua termakan pujuk rayu kami. ni la mangsa2 nyer...

mangsa pertama: kak zana
mangsa kedua: kak fariza

mangsa terakhir: kak fisya
pemangsa: kak kema dan aku


So cendol Pak Akob here we come!!!




wei...makan sedap aje nih...badan aku pun dah naik beberapa kilo...tertekan!!! so petang tu aku terus gi jogging ngan kak kema...tapi kan lps jogging pi mkn roti bakar kat Pak Li... patut ke???

May 2, 2009


adik aku n kazen aku telah meng'tag' aku... meh kite jawab soalan sama2...

1) Adakah anda suka blogging? kenapa? suke??
suka takderla...lbh kepada nak berkongsi...

2) Blog siapa yg anda selalu skodeng? Nyatakan 5

* adek2ku
* kazen2 (teha,shela,fatin)
* yang ade dlm list aku tu
* blog2 yang best2
*dah tambah satu lagi, ikut adek aku...blog2 yang ade menjual brg2..

3) Adakah anda menginginkan seseorang dalam hidup anda? Yang boleh menyayangi anda sepenuh hati? dan siapakah org itu?
ade ke org taknak??? musykil tul...takder hati kaa? belum ader list lagi...sesiapa pun boleh asal ikhlas dan benar.

4) Taken or single? Mana lebih bagus?
ermm...dua2 ade pro and kontra...

5) Pernah tak cinta anda tidak di balas? haha...soalan cepu
entah... sbbnyer tak pernah pula gitau org tu kalu jatuh cinta pun dengan dia...
camne dia nak balas kalu dia tak tau kan... sikit petua tuk org pompuan...rasa agak2 dia taknak balas baik undur diri awal2.

6) ciri2 idaman bf/gf anda? Nyatakan 5 (btolkan skit: suami/isteri)
5 je ke? sikit tu...haha...yang penting baik utk diri, family n agama. Seorg yang bijak, matang n penyejuk mata dan hati. ..simple kan. sape nak test power meh masuk meminang.

7) Pada umur berapakah anda merancang untuk berkahwin?
umo doesn't matter...ceiit...kalu dah tua ade ke org nak? cadang akhir tahun depan cam kak kemar tapi calon takder agi ni...kalu takder calon kena tunda lagi la gamaknyer...wakaka

8) Nak berapa anak?
ikut rezeki...

9) Lucky person yg anda ingin tag: (refer to item no 6)
kwn2 lab aku yang ade blog terutama kak fisya n sesiapa yang singgah blog aku aku tag.

Apr 26, 2009

exhausted day ever...

Dimulakan dengan sangat penat...sangat panas...sangat haus...

Ari ni pi mengemas rumah baru kami di Kajang. Alhamdulillah. Siap juga rumah kami. Walau tak besar tapi insyaAllah selesa untuk kami 5 beranak. yang pasti jauh dari suasana hiruk pikuk kota yang merimaskan. huhuhu

ape2 pun kami sempat berpossing...




Apr 24, 2009

tautan hati



Kisah kali ini seakan diari aku pula...

Semalam aku sangat penat kerana semalamnya aku tido lebih kurang pukul 3 pagi kerana membereskan sedikit kerjaku. Dan seawal pukul 6.30 pagi setelah mematikan alarm handset, aku dikejutkan dengan sms dari supervisorku mengingatkan aku supaya menghadirkan diri ke satu seminar. Huhuhu.pendekkan cerita aku sangat mengantuk dan penat satu hari semalam.

Mood untuk baca journal pun semakin berkurangan start pukul 4 ptg. So aku hanya surfing internet n tgk citer je selama aku di lab petang tu. Masa balik aku n kak kema singgah makan kejap. Order kopi tu konon nak stay up lagi tuk wat kije. Tapi sampai rumah aje mmg mood sangat takder untuk study.huhuhu.

Ape lagi nak buat. Nak tido cam awal sangat. So aku pun grab satu novel yang dah lama aku beli tapi tak baca2 sampai sudah. Tajuk novel nyer TAUTAN HATI karya Fatimah Syarha Mohd Noordin. Novel ni novel islami. Menitis juga la air mata, tapi bukan sedih sebab jalan cerita, tapi lebih kepada kesedaran. Jalan cerita dia berkisahkan perjuangan student ipt untuk islam yang sarat dengan mesej-mesej dakwah, kemanusiaan, cinta, dan kehidupan dan takder pun part2 yang terlalu sedih. Banyak elemen motivasi diterapkan dalam novel ni n memang sesuai sangatla kepada orang macam aku ni yang kena selalu memotivasikan diri. Aku insan lemah dan bila down akan mencari ape2 sumber yang boleh memberikan motivasi. Tu la Aishah..ko jauh sangat kat serawak tu...huhuhu...salah seorang kawan aku yang dah selamat jadi kaunselor merangkap cikgu di sana. Really miss her.

Sampai habis aku baca novel tu. Tapi aku start baca tengah2.hehe. Aku malas nak baca bab2 yang agak meleret. Sbb tu la leh habis satu malam. Mesti Diana kagum ngn aku.. Alhamdulillah Allah menggerakkan hati aku untuk membaca buku ni. Sebab hati aku lately ni terisi dengan sesuatu yang tak sepatutnya ada. Fikiran aku selalu terleka dan lalai memikirkan sesuatu yg x sepatutnya. Patutnya seluruh hati aku untuk Dia. Astaghfirullah. Ampunkan aku ya Rabb. Aku insan hina. A’uzubillahi mina syaitonirrojim. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. Ayat 216 Surah Al-baqarah. Ayat al-quran ni ada juga di selitkan dalam novel tersebut.

Dan aku amat tertarik dengan puisi penulis ni...

Puas sudah,

Kucari kebahagiaan,

Di sisi teman-teman,

Ku dapat hanya kelalaian,


Ku cari lagi,

Di hati seorang kekasih,

Ku dapat hanya kekecewaan,


Dan ku terus mencari,

Dalam meniti hari,

Penuh kekosongan...

Oh, di mana lagi harus ku mencari,

Membawa sekeping hati,

Yang sarat kerinduaan,

Rindu yang tiada haluan,


Aku keliru sendiri,

Apa yang ku cari?

Apa yang kuperlukan?

Aku masih tidak bisa mengerti,

Yang pasti,

Kekosongan hati ini minta diisi.


Sejenak ku tersedar,

Aku mencari cinta agung,

Buat jiwaku yang merindukan,

Hakikat kebenaran,

Cahaya yang membelah kegelapan,

Melimpah cemerlang mengisi kekosongan.


Ku sedar,

Destinasi pencarianku di sini,

Ku mencariMu Tuhan,

Mengharap keredaan,

Menagih kebahagiaan,

Dari sinar cahaya iman...

Aku banyak sangat kekurangan... bantulah aku teman2 sekalian... moga kite semua sentiasa dalam pandangan Nya...aminnnnn...


Apr 21, 2009

agak2 malas nak simpan simpan aje di blog


waa aku agak penin skarang nih...


actually aku nak simpan info ni tuk diri sendiri...

tapi kan cam malas nak simpan dlm word sbb pendek sgt...

jangan beli coklat yang mengandungi emulsifier ini dengan merujuk kepada daftar kod saintifik seperti E-100 hingga E-904... sbb ader lemak khinzir...

kenapa bnyk coklat luar negara pakai lemak khinzir??? sebab kandungan lemaknya lebih tinggi dari haiwan lain. 70% tubuh khinzir adalah lemak.

tu je..

Apr 20, 2009

aku jatuh hati ngn lagu nih...



Lirik Aurora - Estranged


Aurora oh Aurora
Penting kah kamu itu
Kenapa aku terbeku

Aurora oh Aurora
Terlalu disanjungi
Telah di tanya mengapa

Kutatap berseri berwarna hijau
Yang menawan sanubari

Walaupun jauh
Kamu dekat di hati
Pandang aku menanti mu
Aurora kamu memberi, kembali mencari

Aurora oh Aurora
Dari manakah kamu
Kekal kamu sungguh jauh

Aurora oh Aurora
Tidak ada bunyimu
Sanggup aku tetap menunggu

Terdiam kerana berwarna ungu
Kuputuskan biar bisu

Walaupun jauh..kamu dekat di hati
Pandang aku menanti mu
Aurora kamu memberi, kembali mencari

Malam ini aku sendiri
Menumpu langit sambil berkata
Gembira kamu di sana

Apr 10, 2009

port luck!!!


POT LUCK!!!

10 April 2009

Tempat Pot Luck: Bilik Makmal 409
Tema Pot Luck: Oren
Pengerusi Pot Luck: Kak Zana
AJK Tertinggi Pot Luck: Kak Fisya, Amie, Kak Fariza
AJK Pot Luck: aku, Diana, Kak Kema, Angah, Monika, Yo
Tetamu Pot Luck: Encik Ahmad, Pelapis Lab masa hadapan n Abg Zahid,
Jenis makanan Pot Luck: Banyak, yg penting (nasi lemak imited kurang nasi lebih sambal dan telur, roti telur, spagheti, puding telur, apam pisang, air freshie kak kema, lontong, kek coklat, pisang, nugget and fries, makanan ringan.
Budget mini Pot Luck: RM 2.00 sorang (tuk pinggan n gelas je).




Suasana Pot Luck



makanan semakin berkurangan ketika ini


korang tengok nasi lemak untuk 30 orang makan...ini bukan nasi lemak...ini sambal lemak...sambal melebihi nasi. sorang di hadkan 2 sudu je.


Abang zahid menceduk nasi kosong yang terpaksa dibeli kat kafe sbb sambal melebihi nasi.



Inila pelapis lab 409. try jadi gempak macam kami ek....haha cam bagus. doakanla kakak2 kamu ni cepat grad yer...sian kami ni.


Gile pucat muka aku di samping moni. Sorok belakang moni utk cover badan. wakaka



cube tengok darjah keterujaan muka dak berdua ni. rakus tak???


Korang tengok tu... korang acu je kamera depan diorang ni...mesti jadi camni... lagi2 yang duk tengah sekali tu.


agak agakla nak berkempen depan makanan kot...


model potluck...agak2 terliur tak???


ini la En Ahmad Hambali berjawatan Pembantu makmal tertinggi merangkap ayah kami semua...


bawah ni gambar pisang dan tuannyerr...serupa tak???


agak2 tangan sape nak kena ketuk tu??? pencuri hiasan kek...


sesi penyerahan buah tangan kepada Presiden. Presiden meeting so kena wakilkan orang lain.


Kena makan cepat2.. kena rebut... nanti makanan habis lak.


Apam pisang paling sedap aku pernah makan. Amie buat. resepi dah ade. sape2 nak sila hantarkan sms Amie jarak Apam pisang ke lab 409.

pelapis lab 409 bawa kek. pergh sedap. lain kali kena ajak diorg lagi.


picture of the day...skali ngn adik angah masuk picture ni...

ini gambar paling skema... baru nampak sopan...inilah bakal scientist negara yang kijenye makan aje...kuang2


disediakan oleh setiausaha pot luck,

Shafazila

Apr 7, 2009

TeNgOk LaNgIt...

LaNgIt ShAh AlAm...


LaNgIt PaGi ShAh AlaM...



LaNgIt PeTaNg ShAh AlAm...





Apr 5, 2009

lagu



Semalam aku dah jatuh hati ngan satu lagu baru masa tgk AF7. aku sure kalu bgtau Diana mesti dia tertekan. hahaha. Sebab utamanya, bila ada lagu baru yang aku suka je aku mesti dengar berulang kali non stop sampai aku boring. Kalu suh kwn2 bagi pendapat mesti Diana menjeerit "jangan puji!!". kah kah. aku dah siap dowload kat pc aku ni. rasakanlah gegarannyer nanti Diana...

inila lagunya...

CINTA INI by Dato' Siti


BETAPA ENGKAU MENYINTAI

AGUNGKAN AKU BAGAI SEORANG PUTERI

SELALU KAU PUJA DIRIKU INI

MELAYANG AKU TAK MEMIJAK BUMI



NAMUN TERKADANG KU RASAKAN

APAKAH SIKAPMU TAK BERLEBIHAN

AKU WANITA TAK SEMPURNA

BUKAN SEKILAUNYA BATU PERMATA



MARILAH BERSAMA JALANI CINTA KITA APA ADANYA

SALING MENGERTI DAN SUDI MENERIMA

KITA MANUSIA BIASA


MARILAH MENJAGA KESUCIAN CINTA RAHMAT YANG KUASA

SALING BERPADU HATI UNTUK BERDUA

DALAM DAKAPAN MESRA



NIKMATI SUKA BERBAGI DUKA

SEIRING DENGANMU AKU BAHAGIA

GENGGAM JEMARI DAN BERJANJI

SETIA SELAMANYA SAMPAI AKHIR NANTI


LAGU : KATON BAGASKARA (B PRO INDONESIA)
LIRIK : KATON BAGASKARA (B PRO INDONESIA)

PENERBIT : AUBREY SUWITO
SUSUNAN MUZIK & PROGRAM : AUBREY SUWITO
GITAR : AJI
FLUTE : MOHAR
SUSUNAN STRINGS : EDDIE MARZUKI
SUSUNAN PERKUSI : EDDIE AHMAD
PERKUSI : EDDIE AHMAD
STUDIO : BIG BASH STUDIO & EAXS LAB SDN. BHD.
JURUADUN : FAUZI MARZUKI

ini pula versi Hafiz AF7...best sgt dia bawa lagu nih...


lost in the jungle full with mangoes...jgn lupa bawak cicah skali...




i'm back everybody...

actually i got nothing to discuss. but i don't know why my hands keep on typing...

nothing special happen through out this week...

but the emotion was still weak...

maybe i need something to keep me on track...

but i dont know what exactly it is, because i am a bit demanding lately...

demand something not clear and blur as myself alwayz be..

focusing on my study now makes me feel that i am not what i am...



huhuhu...

sebenarnya lebih kepada kehilangan...

rindu my berry2 best pren...dia dah pindah umah...takder tmpat untuk meluah lg...

harap dia tak baca...malu pula i...hehe

Mar 27, 2009

7 petanda kebahagian dunia...


Dari Ibnu Abbas ra, ada 7 petanda kebahagiaan dunia, iaitu :

  1. Qalbun syakirun atau hati yang selalu bersyukur
  2. Al azwaju shalihah, iaitu pasangan hidup yang soleh
  3. Al auladun abrar, iaitu anak yang soleh
  4. Albiatu sholihah, iaitu lingkungan yang kondusif untuk iman kita
  5. Al malul halal, atau harta yang halal
  6. Tafakur fi dien, atau semangat untuk memahami agama
  7. Umur yang barakah - ertinya umur yang semakin tua semakin soleh, yang setiap detiknya diisi dengan amal ibadah.
moga kita semua mendapat kebahagiaan seperti di atas sebelum menghembuskan nafas terakhir kita... amin ya Rabb...

ciplak dari blog... http://nurjeehan.hadithuna.com/tujuh-petanda-kebahagiaan-dunia/


Mar 21, 2009

hidupku seorang student





Assalamualaikum semua,


Hampir 3 minggu aku tinggalkan blog ni kesunyian. Bulan ni adalah bulan yang agak BZ.
Start dari bulan ni writing menjadi rutin harian ku. Kerja2 lab aku tinggalkan dulu. Masih ada method yang tergendala akibat ketiadaan chemical. Kena tunggu supplier hantar.

huhuhu...

Masalah pun macam2 datang mengganggu. seperti biasa jgn pk masalah, pk mcmana nak selesaikan. Kena sentiasa memotivasikan diri. InsyaAllah setiap masalah pasti ada penyelesaian. Kena kuat dan yakin. chaiyooo!!

huhuhu...

Seperti kata Moni kawan lab aku... kita ni macam takder life. pagi pi lab. petang balik umah tido. Sesekali kena pi makan angin. Agak2 dah kembung perut tu boleh la balik lab. wat kije balik. Tapi poket pun bukan selalu penuh. Nak pi makan pun berkira. Ini lagi nak pi makan angin.

huhuhu...

Tapi memang tak dapat lari dari merungut masa study ni. Seme tu boleh je handle. Cume tu la, jangan pk masalah, pk camner nak selesaikan. kalu tak silap aku ni ayat si Sani tunangnye Diana kan. Study ni bukan satu masalah. Study ni satu cara menyelesaikan masalah. paham tak? susah nak explain. sesuatu yang tak semua orang berpeluang mengalaminya. Alhamdulillah kepada sesiapa yang dianugerahkan nikmat menimba ilmu. Bersyukurlah. Yang pasti nanti satu hari aku akan merindui saat2 aku study di UiTM ni walaupun banyak sungguh cobaannya. Sebab sekarang pun aku dah rindu waktu2 aku di UPM dulu.

huhuhu...

zaman sekolah... zaman kurang kawan... pendiam sangat kot...
zaman matrik... zaman kenal erti persahabatan...
zaman upm... zaman enjoy dengan kawan2...
zaman uitm... zaman bnyk jumpa orang pelik....hehehe


walaupun hidup aku...lab...balik apartment...balik pandan indah....rotate sampai hbs blaja... aku tetap gembira...insyaAllah

Mar 1, 2009

Dating???



wei korang seme... Ari ni tv9 ada sajikan cite best untuk kite seme. Nak tau citer ape??? Cite HALAQAH. Episod kali ini adalah bertitle 'Dating'. Penceramah ari ni bukan favourite penceramah aku, tapi sbb episod kali ini adalah agak penting juga bagi aku yang masih belum berkahwin ni, so aku tonton untuk tambah ilmu aku yang sangatla sikit ini.

Memang fitrah manusia ini ingin mencintai dan dicintaikan. Dan dalam Islam juga kita digalakkan mengenal pasangan kita. Seperti yang kita ketahui seorang lelaki yang ingin memilih bakal isterinya dibenarkan melihat wajah dan tapak tangannya kan. So janganlah teruk sangat memandang hukum Allah ni. Semua yang Allah larang tu mesti ada hikmahnya.

Memang tak dinafikan takder istilah dating dalam islam. Tapi kriteria untuk bercinta dan berdating ni masih boleh dengan berlandaskan hukum islam. kite try dating dekat rumah family ke. dating masa ade majlis kat rumah kite atau sedara ke. Kalau nak juga privacy try pi dating tempat ramai orang dengan membawa bersama muhrim anda atau kawan anda yang tak mungkin bersubahat dengan anda. Tak salahkan. Apela sangat nak borak privacy ni. Belum kawin lagi kan. yang agak2 privacy tu kite cite la lepas kahwin.

Memangla seumur hidup aku ni aku tak pernah berdating. mana taknya bercinta pun baru sekali. Tak sempat nak dating pastu putus pula. huhu ...tragis betui. tapi aku still rasa diri ini banyak dosa. lagha banyak wei. walaupun hanya berbual dalam tepon tapi still boleh timbulkan lagha beb. bahaya sebenarnyer. Ampunkan aku Ya Allah.

Aku berdoa sangat2 agar akan datang Allah membuka hati ini untuk cinta yang diredhaiNya. Aku risau juga. Aku manusia memang takkan dapat lari dari ujian. Ujian Allah yang sebenarnya untuk melihat tahap iman kita. Nak kena lawan nafsu ni. adushhh... Ya Allah kuatkan lah hati dan diri ini. ayat ni best tuk kite semua "Akal itu menteri, rajanya adalah hati. Sering sahaja raja yang berkuasa itu berpaling tadah dari akal kepada NAFSU." huhu. kite kena kuat ye kawan2, caiyok2. moga kite sentiasa dalam perhatianNya. aminnn ya Rab....


Feb 28, 2009

ade sape2 nak kawin lagi ke bulan 3 nih???



ramainye kawan aku nak kahwin bulan 3 ni...

antara yang aku tau:

1. angah labmate aku skrg
2.faezah ahli solero merangkap cosmate aku masa degree
3.ena roomate lama aku
4.diana kwn sekolah aku


huhuhu...

aku tak sure la dapat pergi ke idak...jauh benor nye sorang2. yang agak dekat tu akan aku usahakan untuk datang yer. tapi tak dapat nak janji. aku minta maaf kalu aku tak dapat datang. aku doakan kebahagian korang bersama teman masing2 sehingga sampai syurga. moga ikatan yang terbina akan menjadikan korang sentiasa dalam perhatian Allah. aminnn...


Menconteng boleh membantu memori anda








Aku ada baca satu article menarikn nak kongsi ngan korang semua iaitu "Menconteng boleh membantu memori anda".


Kalau korang nak tahu.. penyelidik kat UK ada buat kajian tentang menconteng semasa mendengar recorded msg atau ape2la yang boleh didengar beroleh 29% lebih ingatan dari mereka yang tak melakukan ape2. Ini adalah disebabkan bila kita menconteng kita akan mengelakkan diri kita dari mengalamun. bila kita menconteng, kita akan kurang mengelamun. ade betulnya juga kan. so lepas ni sape2 siaplah bawa pen dan kertas kemana saja. kuang2.


nak lebih info pi arr jejak laman web article nih...


http://health.yahoo.com/news/healthday/takenotedoodlingcanhelpmemory.html


Feb 20, 2009

jawab soalan angah lagi

hhhhuuuuuaaaaahhhhhhh.... ade lagi soalan sebenornya si angah ni bagi. agak mencabar ckitla nak jawab soalan dia kali ni. meh kita tengok sapa yang kena.

1) Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
laptop aku la. tempat aku hilangkan boring aku.

2) Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?
rahsia...hanya pompuan je tahu.

3) Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?
syurga

4) Berapa lama anda rasa hubungan kamu berkekalan?
dengan sape? tolong jawab...

5) Adakah anda dilamun cinta?
entah... episod dah berakhir.

6) Di manakah restoran terakhir kamu makan malam?
nurul izzah. seksyen 7.

7) Namakan buku terakhir yang kamu beli?
buku tuk birthday diana. buku petua tuk dia yang nak kahwin sgt tu. supaya dia takyah ganggu aku dengan soalan kecantikan ni.

8) Apakah nama penuh kamu?
Tengku Shafazila Bt Tengku Saharuddin. bersedia yer sape2 nak jadi suami aku.

9) Kamu lebih senang dengan mak atau ayah?
mak pastinya. aku takutla nak cite lebih2 ngn ayah aku.

10) Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup kamu?
entah...

11) Sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu?
8 orang...ramai sangat maa... sape2 yang rasa dia rapat ngn aku itula jawapannya.

12) Adakah kamu mencuci pakaian anda sendiri?
lorr...sape lagi nak tolong cucikan... diana ke?

13) Tempat yang paling seronok kamu mahu pegi?
rumah Allah

14) Pelukan atau ciuman?
soalan apekah ini? kedua2nya adalah kekuatan untuk perhubungan. mana2 la kan. janji ikhlas.

15) Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu
ooo si rahafza a.k.a angah tu ke? banyak citer... banyak makan...banyak ilmu kawen...banyak kawan...banyak duit.

16) 8 perkara yang amat saya gilai
(1)ilmu
(2)buku
(3)permandangan yang indah2
(3)coklat
(4)cite jepun n korea
(5)filem omputih yang best2
(6)game
(7)tudung manik
(8)...

17) 8 perkataan yang sering di ucapkan
haa yeke...
yea...
arghhh tertekan....
diorang kata lebih kepada ekspresi muka dari perkataan. sampai ade yang tak terungkap di perkataan.

18) 8 buah buku yang paling terbaru dibaca.
kenapa banyak sangat sampai 8 ni...tertekan aku nak pk. paling terbaru buku lali....hahaha... buku cite aku new moon malam semalam baca.

19)8 perkara yang saya pelajari tahun lalu
waa bnyak bngt...

20)8 lagu yang saya boleh dengar berulang kali.
seme lagu yang ada dlm laptop aku.

21)Mari men'tag' orang lain.
seme yang kenal aku aku tag...

tulis je ape2... (angah, 2009)

Hari ni adalah hari pertama aku jawab tagged orang. sebelum ni adik aku n sepupu aku duk bagi tagged tapi aku tak paham ape. Tak pasal2 diorang kena serang ngan aku. hehehe. Mgkin sbb semalam aku tanya si angah ni ape tu tagged. ari ni juga dia terus tagged aku.

1. Do you think you are HOT?
depend on weather. hahaha.

2. Upload you fav pic.



3. Why do you like this picture?
nampak cam kusyuk dalam library...nampak cam bagus la konon. don't just a book by it c0verage ya (nafisyah, 2009).

4. When was the last time u ate pizza?
baru semalam dalam mimpi aku. serius tak tipu.

5. The last song u listen to?
akrab persahabatan....by inteam.

6. What are you doing right now besides this?
talking to my berry2 best pren.

7. What name u prefer besides yours?
Ainul Mardhiah...tak tau nape minat name ni.

8. People I tag:

(1)no one
(2)no one
(3)sarah
(4)sheila
(5) no one


9. Who is No.1?
takder dlm senarai.

10. No.3 is having a relationship with?
syam.

11. Say something about No.5
takder dlm senarai.

12. How about No.4?
bakal pemenang raja lawak 2010. hehehe.

13. Who is No.2?
takder dlm senarai.

time kaseh kepada angah dengan soalan2 yang agak tak mencabar ni... bagi la yang agak2 takleh jawab cam soalan kite ari tu. berapakah umur bumi?....hahahaha

Feb 19, 2009

kehebatan manusia



Diriwayatkan daripada Anas ra. bahawa rasulullah pernah bersabda:



'Ketika Allah menciptakan bumi dan bumi selalu bergerak, maka Allah mencipatakan gunung ganang dan menanamkannya di atas bumi, sehingga terhentilah bumi dan gerakan-gerakannya.


Maka kagumla para malaikat, seraya berkata
"Ya Tuhanku, apakah ada dari makhluk engkau yang lebih hebat daripada gunung-ganang itu?"


Allah menjawab,
"Ya ada, iaitu besi."


Para malaikat bertanya,
"Apakah ada dari makhluk engkau yang lebih hebat daripada besi?"


Allah menjawab,
"Ya ada, iaitu air."


Para malaikat bertanya lagi,
"Apakah ada dari makhluk engkau yang lebih hebat daripada air?"


Allah menjawab,
"Ya ada, iaitu angin."


Para malaikat bertanya lagi,
"Apakah ada dari makhluk engkau yang lebih hebat daripada angin?"


Allah menjawab,
"Ya ada, iaitu keturunan Adam, yang memberikan sebuah derma dengan tangan kanannya dan merahsiakan dermanya itu dari tangan kirinya itu (dari mata orang lain, selain dirinya sendiri) maka dia lebih hebat daripada angin."

(Al- Hadith)
Ciplak dari buku keanehan & keajaiban hati (Abu Hikmah Al Husni)